Dierenartsenpraktijk van Zeebroeck 0596 - 591 249

Osteopathie

Osteopathie

Osteopathie is een holistische, manuele geneeswijze. Het is eind vorige eeuw ontstaan en ontdekt door Dr. A. T. Still. De osteopathie werkt in drie grote systemen: het pariĆ«tale systeem (bewegingsapparaat), het viscerale systeem (organen) en het cranio-sacrale systeem (verbinding tussen de hersen-/ruggenmergvliezen en het heiligbeen). De osteopaat behandelt niet alleen de eigenlijke klacht, maar gaat ook op zoek naar de oorzaak van die klacht elders in het lichaam.

Klachten?

Bij welke klachten kan een hond baat hebben bij osteopathie behandeling?

  • Spondylose
  • Artrose
  • HD/ED
  • (Vage) kreupelheid
  • Chronische darmklachten
  • Urine-incontinentie
  • Verminderde prestaties sporthonden
  • Rugpijn
  • Nekpijn
  • Scheef lopen
  • Stijfheid

Ook preventieve controles kunnen zinvol zijn, bijvoorbeeld voorafgaand aan een dekking of voordat een hond de sport ingaat. Zeker in een beginstadium hoeft een dier niet altijd heel duidelijke klachten of tekenen te vertonen.

Het onderzoek voorafgaand aan een behandeling

Voor een behandeling wordt de hond volledig onderzocht (dit is een onderzoek gericht op een osteopathiebehandeling, geen ‘normaal’ klinisch onderzoek zoals dit bij de jaarlijkse vaccinatie gebeurt). Subtiele veranderingen in temperatuur, trekken met de huid bij aanraken, pijn, gespannen spieren, maar ook verminderde of afwezigheid in beweging tussen wervels of in een gewricht kunnen wijzen op een probleem.

Indien wij denken dat een behandeling niet verantwoord is, dan adviseren wij eerst verder onderzoek bij de dierenarts.

Behandeling

Meestal volgt de behandeling aansluitend op het onderzoek. Tijdens een behandeling worden de blokkades uitsluitend behandeld met manuele technieken, er komen dus geen hulpmiddelen aan te pas. De technieken variƫren van zachte fasciale (bindweefsel) technieken tot manipulaties van wervels. Over het algemeen laten dieren een behandeling heel makkelijk en ontspannen toe, ze hoeven hiervoor dus niet verdoofd of gesedeerd te worden.

Een behandeling duurt gemiddeld een half uur tot drie kwartier.

Impact tijdens en na de behandeling

Hoe een hond op een behandeling reageert is individueel heel verschillend. De meeste honden vinden een behandeling heel ontspannend en laten dit al gauw merken door bijvoorbeeld te gaan gapen. Andere honden hebben even tijd nodig om te wennen en kunnen het zeker in het begin even spannend vinden. We stemmen de technieken altijd af op het dier en het dier bepaalt zelf het tempo van een behandeling. We behandelen of gebruiken bepaalde technieken nooit onder dwang.

Na de behandeling – Rust

Na een behandeling adviseren we altijd rustig aan te doen, dit betekent korte wandelingen aan de lijn en even niet spelen. Honden kunnen na een behandeling moe zijn en er kan spierpijn ontstaan.

Een vervolgbehandeling plannen we ten vroegste na drie tot zes weken in, dit omdat het dier tot die tijd nog op de behandeling kan reageren.

Hoeveel vervolgbehandelingen een hond nodig heeft hangt volledig af van de ernst van de blokkades, hoeveel blokkades er aanwezig zijn, hoelang ze al aanwezig zijn en hoe makkelijk de hond zich laat behandelen. Gemiddeld hebben honden twee tot vier behandelingen nodig.

Na de behandeling(en) kijken we ook altijd even naar het tuig of de halsband en of we oefeningen kunnen meegeven, zodat u thuis eventueel ook zelf aan de slag kunt.

Terug naar Onze diensten